Alkohol har varit en del av människors liv i många tusen år. Vinet och ölet är inte ett modernt påfund på något sätt, ända sedan människor upptäckte hur dessa jästa naturprodukter blev till berusningsmedel så har hon jobbat för att förfina, destillera, rena och få nya smakdimensioner på alkoholen. Mycket av vår kultur kretsar kring just alkoholen och man kan särskilja olika länder och världsdelar enbart genom att se på vilket sätt och under vilka villkor alkoholkonsumtionen sker. Vi kommer prata mer om den svenska alkoholkulturen längre ner. Men varför är då alkoholen så negativ?
Alkoholens negativa verkningar
Alkoholen är ett gift som trubbar av våra sinnen och ger oss belöning genom att dopaminer utsöndras från hjärnan, och det är den här effekten de flesta vill åt när de konsumerar alkohol. Men efter att tag så slutar de goda effekterna, och fortsätter man då dricka leder det till att man förlorar kontrollen över sin kropp och sina reaktioner, man blir mer aggressiv, kan lättare råka i dåliga situationer och dricker man tillräckligt mycket alkohol kan man dö av alkoholförgiftning. Även om man inte dricker så mycket, men kanske dricker ofta så har det negativa effekter på kroppen. Det är svårt att gå ner i vikt om du ofta dricker alkohol eftersom levern prioriterar nedbrytningen av alkoholen framför nedbrytningen av fett, och dessutom innehåller alkohol väldigt mycket kalorier. Det påverkar också ditt välmående och din vikt eftersom du kanske inte är så sugen på att träna bakfull, även om det inte är direkt farligt. Du blir mindre benägen att hålla koll på ditt liv och dina rutiner när du är bakis, och du kanske trycker den där kebabpizzan du tycker att du förtjänat i stället för att gå och träna. Negativ spiral med andra ord. Och börjar du dricka redan i unga år så ökar det risken för att du ska drabbas av flertalet åkommor senare i livet, till exempel demens. Och ju tidigare din alkoholdebut är, desto större risk att du börjar missbruka under ditt vuxna liv.
Den svenska alkoholkulturen
Mycket av det svenska umgänget cirkulerar kring alkohol, särskilt om man ser till våra storhelger där det allt som oftast förutsätts att vi ska dricka alkohol. Det svenska sättet att dricka har ofta varit att man har druckit väldigt stora mängder alkohol på helgen, medan det mer kontinentala europeiska sättet att dricka är att man dricker små mängder under hela veckan. Vad vi svenskar så briljant (inte…) gjort är att vi har kombinerat vårt sätt att dricka med det kontinentala, så vi både dricker under veckan samt festar till det ordentligt på helgen. Dubbel verkan med andra ord. Och när det är dags för midsommar, kräftskiva, jul, påsk och valborg, ja då dricker vi mer än brukligt de flesta av oss. Svenskarna bör se över sina alkoholvanor, för att få friskare liv.